Rita of Cascia

St. Rita blev født i Spoleto i Italien i 1381. I en tidlig alder, bad hun sine forældre give hende mulighed for at indgå i et kloster. De arrangerede istedet et ægteskab for hende. Desværre viste det sig, at Ritas mand havde et voldeligt temperament, var dranker og utro, hvilket hendes to sønner desværre også arvede.

Efter næsten tyve års ægteskab blev Ritas mand stukket ned af en fjende. Hendes sønners løfte om hævn gjorde hende meget ulykkelig. Af ren fortvivlelse besluttede hun sig for at bede for, at sønnerne måtte dø, før de blev mordere. Som svar på hendes bønner fik de begge en dødelig sygdom, før de fandt ud af, hvem der havde slået deres far ihje. lKort tid efter døde hendes to sønner også, og Rita var alene i verden. Da Rita altid havde ønsket at blive nonne, blev hun optaget af nonnerne i klosteret på Cascia i Umbrien.

En dag Skt. Rita bad til Kristus på korset, faldt pludselig en af tornene fra krucifikset ned og ramte hende på panden. Det  efterlod et dybt sår som aldrig helede.
Hun døde den 22 maj 1457. 

I sognekirken Laarne nær Gent, er der en statue af Sankt Rita, hvor flere bier er afbildet. Skildringen om bierne stammer tilbage fra Skt. Ritas barnedåb. Dagen efter hendes dåb, bemærkede hendes familie en sværm af hvide bier omkring hende, imens hun sov. 

Inspireret af denne fortælling om bierne og Skt. Rita, valgte pave Urban VIII  at have tre bier i sit våbenskjold.

Forklaringen på Skt. Ritas fejekost, er der to bud på:

Den ene er, at skt. Rita var husmor inden hun blev nonne.

Den anden er, at tidligere var en lille fejekost en del af en nonnes klædedragt, så de kunne feje insekter og smådyr væk, så de ikke blev trådt på. Hvilket kunne medføre dårlig karma. Og netop Skt. Rita var kendt for sin selvopofrelse.

Skt. Rita er helgen for umulige årsager, sygdom, ægteskabelige problemer, misbrug og mødre.

Gammel Skt. Rita-figur

Frøken Anker . Bisballevej 12 .  Grundvad . DK-8800 Viborg . www.froeken-anker.dk . info@froekenanker.dk

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk